De 599XX ging afgelopen weekend de baan op

Kijk hier naar de bewegende beelden van een mooi weekend in Valencia. (update plus fotogallery)

Op het Ricardo Tormo circuit gingen afgelopen weekeinde wel heel bijzondere Ferrari’s de baan op. Massa moest ’toevallig’ toch al in de Spaanse stad zijn voor zijn klusje van deze week en dus mocht hij de aftrap geven in de dikste GT op aarde. De bestuurders die in zijn slipstream mochten volgen waren 7 klanten die per se de super bewerkte 599 thuis in de garage willen hebben staan. De XX is een tweede kunstje na de FXX van Ferrari, dat met deze exoten duidelijk wil maken dat de aandacht voor F1 niet stopt bij de coureurs en de eenzitters.

We zien nu ook dat de XX erg mooi is in andere kleuren. Het is duidelijk dat deze auto met 700 pk veel technische F1 foefjes herbergt voor optimale prestaties. Een daarvan is het ‘Actiflow systeem’ dat dankzij speciale ventilatoren onder de achterklep lucht weg zuigt onderaan de diffuser en het vervolgens via twee kanalen, waar eerst de achterlichten zaten, weer naar buiten stuwt. Dit systeem is regelbaar en bepaald het gewicht waarmee de auto op het wegdek drukt en vermindert de luchtweerstand. Bij 200 km per uur kan de neerwaardse druk 280 kilo zijn en bij 300 km per uur 630 kilo.

Dit programma is niet zomaar een dagje voor de speciale klant, maar vormt een onderdeel van driedaagse cursussen (telkens 7 auto’s) die de klant kan volgen in Europa, Amerika en Azië. De klant leert alles over de technische aspecten van de auto en krijgt bij het besturen en ontdekken van de XX, de begeleiding van Ferrari-personeel gedurende een langere periode. Hoezoe VIP treatment? Ferrari bewijst weer eens de top te zijn op autosport gebied en sportief rijden op de weg. De XX is overgens niet geschikt voor op de weg. Daarvoor heeft Ferrari binnenkort iets anders in petto. Ander 599 Fiorano nieuws is trouwens de komst van de speciale Hybride in Genève de volgende maand.

[nggallery id=188]

4 gedachten over “De 599XX ging afgelopen weekend de baan op

 • 4 februari 2010 om 12:41
  Permalink

  Interessant detail dat Activflow systeem.

  Heb tijdens de beurs in Maastricht een boekje over de stofzuiger F1 Brabham Alfa gekocht.
  Die auto met die ventilator op de achterkant.

  Na lezen van dat boek moet ik dus zo’n Ferrari aanschaffen begrijp ik?

  Beantwoorden
 • 4 februari 2010 om 15:23
  Permalink

  @Tommaso:

  Ja, maar dan mag je maar 1x een competitieve rit maken, daarna wordt jouw Ferrari, net als de Brabham Alfa destijds, meteen verboden.

  Heb je wel voor één dag het Nikki Lauda gevoel 🙂

  Beantwoorden
 • 4 februari 2010 om 16:52
  Permalink

  Spirituele opvolger van de Chaparral 2J uit 1970.
  Die zoog ook met 2 ventilatoren de lucht onder de auto vandaan naar de achterzijde van de auto. (voor zover het nog op een auto leek 😉 )
  Net als Brabham die het trucje 8 jaar later overdeed werd de Chaparral al snel gedisqualificeerd.

  Heel toevallig had de 2J ook 700 pk.

  Beantwoorden
 • 4 februari 2010 om 21:25
  Permalink

  Waarom die irritante muziek onder het filmpje? Ik wil uitlaatgeluid horen!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.