Federmeccanica wil aanstaande maandag alles stap voor stap bespreken

De Italiaans bond voor staalindustrie wil, zoals we vanmorgen al wisten te melden, begin volgende week rond de tafel met de leiding van Fiat.

Een belangrijke ontmoeting, aangezien de overkoepelende organisatie alles kan bepalen qua verdere toonzetting. Als de Federmeccanica mogelijkheden ziet in het plan voor Mirafiori (en dus een nieuw op te stellen contract voor de autosector), is een akkoord stukken dichterbij en kan Fiat weer plaatsnemen binnen de Confindustria. Als de analyse van volgende week, die stap voor stap zal worden gedaan, een opening biedt zal Fabbrica Italia eindelijk verder voltrokken kunnen worden, ook wat betreft Pomigliano d’Arco en de overige fabrieken. ‘Stap voor stap’ houdt in dat de Federmeccanica het eerst over de rechten en gevolgen voor de werknemers van de fabriek in Turijn en Napels wil hebben (10.200 man). Eerst komen de 4700 aan bod van Pomigliano d’Arco en vervolgens de 5500 van de Mirafiori fabriek waarmee Fiat en Chrysler gezamenlijk grote plannen hebben. Vervolgens wordt de lijn voor het nieuwe contract doorgetrokken naar de 31.ooo werknemers van andere FGA fabrieken. In het verlengde daarvan kunnen ook de 11.000 worden gerekend van Magneti Marelli en Teksid.

Volgens de nationale vereniging voor autoindustrie (ANFIA) zullen uiteindelijk in totaal 1,2 miljoen Italiaanse werknemers de gevolgen ervaren van een nieuw contract door Fiat. Dat staat voor zo’n 3500 producerende bedrijven. Veel toeleveranciers werken al buiten het huidige contract voor de staalindustrie om.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.