Fiat bereikt nieuw nationaal akkoord met vakbonden

Fiat vakbonden

Fiat bereikte vandaag na een lang en moeizaam proces een definitief akkoord volgens het model van Pomigliano d’Arco. Bijna symbolisch wordt morgen het eerste tastbare en belangrijke resultaat, dat onder deze voorwaarden reeds tot stand is gekomen, aan de wereldpers gepresenteerd in de vorm van de nieuwe Fiat Panda. Een keerpunt in de geschiedenis van Fiat noemt Marchionne de ondertekeningen van vandaag. Meer dan een jaar geleden zette Fiat hoopvol koers richting een meer concurrerend productieapparaat op Italiaanse bodem onder de naam ‘Fabbrica Italia’. Wat volgde was een lange strijd waarbij op alle manieren de nieuwe arbeidsvoorwaarden door de vakbond FIOM werden bestreden. Hoewel het meestal een minderheid bleef dat tegen Fiat’s nieuwe plannen was, ondervond de firma in Lingotto toch flinke hinder, dat zelfs nieuwe investeringen in gevaar bracht voor twee fabrieken in Turijn (Mirafiori en Grugliasco).

Maar Fiat wist maandenlang van geen wijken en heeft geen seconde overwogen om water bij de wijn te doen, zelfs tijdens verschillende rechtsgangen niet. Uiteindelijk bracht een Italiaanse schuldencrisis Fiat zelfs nog meer steun als een geluk bij een ongeluk, al heeft de FIOM ook vandaag geen handtekening gezet onder de werkwijze die Fiat vanaf 1 januari 2012 landelijk wil gaan hanteren. Alle andere bonden zijn vandaag dus volledig akkoord gegaan. Marchionne spreekt zijn waardering uit voor het inzicht waarmee deze bonden met Fiat tot een akkoord zijn gekomen. De CEO noemt dit het groene licht voor een moderne vitale autoindustrie in Italië. Een teken van goede hoop voor heel het land op een betere economische toekomst.

Een gedachte over “Fiat bereikt nieuw nationaal akkoord met vakbonden

  • 14 december 2011 om 14:03
    Permalink

    Ik dacht dat MS het over een mogelijk 5% loonsverhoging had. Dan hoeven ze die niet aan de FIOM mensen te geven tot dat FIOM ook tekent. Dan gaat de achterban van zelf stuiteren. Van K vakbond door jullie gepruts hebben wij geen stijging in loon 😥 😥 .

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.