Goede opkomst tijdens landelijke staking afgelopen vrijdag

De ‘staalarbeiders’ beweging (zoals ze zichzelf noemen) FIOM riep, als onderdeel van de linkse vakbond CGIL, afgelopen vrijdag op tot een algehele landelijke staking. De staking van zo’n 8 uur was gericht tegen de huidige hervormingen binnen de Italiaanse staalindustrie, die vooral gestalte kregen tijdens de totstandkoming van nieuwe -door de fabrikant afgedwongen- akkoorden rond twee Fiat fabrieken (Pomigliano d’Arco en Mirafiori). De staking die vorige maand al werd aangekondigd, leek ondanks de goede opkomst van de leden van de FIOM, meer op een formaliteit dan op iets anders. De hervorming is inmiddels een feit en er gaan dagelijks steeds meer stemmen op in Italië om hier niet langer mee te aarzelen, aangezien het land in regeringscrisis nog een hele inhaalslag moet maken om in de wereld een solide concurrentiepositie te kunnen verwerven. Men zegt dan ook dat de FIOM met deze staking vooral haar standpunt heeft willen benadrukken tegenover andere bonden, die volgens hen te makkelijk meegaan in de huidige beslissingen van grote fabrikanten.

De staking vond vrijdag vooral plaats onder personeel van grote staalfabrieken (Marcegaglia en Thyssen-Krupp) en Fiat (Cassino, Melfi, IVECO en Mirafiori).

Een gedachte over “Goede opkomst tijdens landelijke staking afgelopen vrijdag

  • 1 februari 2011 om 07:46
    Permalink

    Voila, de FIOM heeft haar pleziertje gehad en laat ze nu maar ophoepelen. Vakbonden zijn nodig, maar het moet constructief zijn. Als het aan de FIOM had gelegen, lag de italiaanse industrie binnen 5 jaar in duigen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.