Italiaan koopt occasions het duurst

Terwijl men zegt dat wij Nederlanders op de centen zitten, staat de Italiaan eerder bekend om een spreekwoordelijke gat in zijn hand.

Dat blijkt nu ook in een onderzoek van AutoScout24, naar het koopgedrag  van diverse Europeanen als het gaat om tweedehands auto’s. Er werden meer dan 57.000 potentiële occasion kopers ondervraagd in de landen Italië, Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje, een belangrijk deel van de west Europese markt. Daaruit blijkt dat 1 op de 3 Italianen het er voor over heeft om meer dan een dikke 15.000 euro voor een ’tweedehandsje’ neer te lappen. Qua gemiddeld bedrag veel lager dan bij kopers uit de andere landen.

Op Europees niveau is 56% bereid om tussen de 5 en de 15 duizend te betalen voor gebruikte auto. Maar terwijl je verwacht dat wij de knip het stevigst dicht zouden houden, zijn het de Fransen en de Spanjaarden die het meest lopen te beknibbelen op een niet nieuwe auto. 27% van de kopers uit die landen is niet van plan om meer dan 5000 euro uit te geven aan een occasion. Overigens kan dat ook betekenen dat men liever een nieuwe wil…

Wat de Europeaan het belangrijkste vindt aan zijn aankoop is de verhouding tussen prijs en prestaties. Wellicht om de simpele reden dat je meestal geen vrouw een auto ziet kopen. Vooral Duitsers vinden met 60% ‘schnell auf die autobahn fahren’ superbelangrijk en van de Fransozen vindt dat 56%. Hierbij hadden wij de Italianen bovenaan verwacht dus cliché’s gaan niet altijd op zoals je ziet. Zo zijn de Spanjaarden het meest bijgelovig en vinden zij de veiligheid het belangrijkste.

Drie keer raden waarin de Hollanders uitblinken als het hier om gaat, wetende dat het niet het prijskaartje is? Juist, het lange termijn prijskaartje! …De betrouwbaarheid. 62% van de landgenoten zien dat als belangrijkste uitgangspunt bij een mogelijke koop. Geeft die ‘zuunigheid’ toch nog de doorslag! De Belgen en de Italianen volgen ons daarin met 58% en 54%.  

Het onderzoek is gedaan in samenwerking met Internet Auto Award 2009 onder 57.758 personen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.