Marchionne overweegt productie Alfa Romeo buiten Italië

159 alfa

De minister mag dan wel vol vertrouwen zijn over de intenties van Fiat in Italië, Sergio Marchionne zag vandaag voldoende reden om te dreigen met extra productie in het buitenland. De CEO noemde in het bijzonder de geplande investeringen rond Alfa Romeo. Daarvan zei hij na de presentatie van de laatste kwartaal en halfjaarcijfers, dat de firma voldoende alternatieven heeft om de productie toch elders onder te brengen. De 159 is in dat geval de laatste hogere segment Alfa geweest die in Italië van de band rolde, maar wat veel erger is, is dat duizenden banen op de tocht komen te staan en dat bijvoorbeeld Mirafiori nog bange uren te wachten staat.

Hoewel de minister van economische ontwikkeling -Flavio Zanonato- vandaag nog liet weten dat hij binnen twee weken om de tafel wil met Marchionne, zegt de grote baas in donkere polo (het is zomer) dat er onvoldoende signalen vanuit de politiek komen, om tot een meer gunstig ondernemingsklimaat te komen. De CEO zegt met de huidige gang van zaken, dat het runnen van een gezonde onderneming onmogelijk zal zijn. Elke volgende investering is dan volledig nutteloos. Marchionne’s waarschuwing lijkt vooral een reactie, om met de juiste mensen in gesprek te blijven.

marchionne italia

Vandaag werd namelijk een brief van de vakbondsleider van de Fiom (Maurizio Landini) gericht aan Marchionne openbaar gemaakt. Daarin staat dat de bond die doorgaans nooit wil overleggen, plots zegt vooral een ‘constructieve dialoog’ met Lingotto aan te willen gaan. Dat laatste zegt de bond nu natuurlijk met de steun van een recente juridische uitspraak in het achterhoofd. Marchionne is sceptisch en zegt het gesprek met de Fiom af te wachten, om te zien of Fiat überhaupt een steek verder kan komen. Het antwoord lijkt gezien de vele ervaringen uit het verleden al duidelijk, maar Lingotto doet wat de rechter gezegd heeft, namelijk weer in gesprek gaan met de Fiom.

2 gedachten over “Marchionne overweegt productie Alfa Romeo buiten Italië

 • 31 juli 2013 om 00:44
  Permalink

  SLIM!!!

  Dit is nou politiek de zaak op scherp zetten!

  Sergio wil niks liever als in Italie auto’s bouwen alleen niet meer tegen elke prijs en Alfa Sud situaties!

  Ciao

  Squadra

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.