Marchionne wil het grondig aanpakkken en vraagt om een nieuw contract

Het is duidelijk dat Marchionne de touwtjes volledig in handen wil houden zonder enig risico voor verdere incidenten.

En daarvoor moet Fiat flink gaan doorbijten want na het gesprek van vandaag met Emma Marcegaglia van de Confindustria (organisatie voor werkgeversbelangen) blijkt dat de CEO van Fiat SpA een totaal nieuwe afspraak wil voordat het ook maar enigszins aan tafel wil met wie dan ook. De hoop op een snellere oplossing van Marcegaglia bleek dus duidelijk ongegrond. Er staat veel op het spel aan beide zijden als het gaat om Mirafiori. Enerzijds is de fabriek simpelweg te belangrijk voor zowel de vakbonden als voor de vele industrie die er aan gerelateerd is in (Noord) Italië (dus voor Confindustria). Anderzijds mag Fiat zich geen buil vallen aan een akkoord, omdat de Amerikaanse geldschieters geen risico’s zullen willen nemen. Het Amerikaanse UAW zal als groot aandeelhouder een duidelijke opdracht hebben meegegeven aan Marchionne; ‘Zorg dat je het regelt.’

Het is nu de bedoeling dat Confindustria eerst om de tafel moet met de Italiaanse overkoepelende bond voor de Staalindustrie (Federmeccanica), om zo eerst die omstreden landelijke afspraak weer te herzien. Hierbij zal de Confindustria uiteraard de wensen van de fabrikant voorop stellen. Pas als de beide partijen tot een nieuw akkoord komen, schuift Fiat weer aan. Het overleg in New York duurde de hele nacht en het was niet de eerste klus die mevrouw Marcegaglia te doen had deze dagen. Na een vermoeiend overleg gaf de voorzitster te kennen dat de eisen van Lingotto alles behalve overdreven en onhaalbaar zijn en dat het plan voor een herziening van de afspraken dus geen onredelijke is.

Marchionne hoopt dat dit de beste manier is om de investeringen uiteindelijk zo soepel mogelijk doorgang te laten vinden. In feite gaat deze nieuwe afspraak om een contractvoorstel dat speciaal gericht is op de autoindustrie, en dat dus nieuwe voorwaarden kent die in het oude contract nog niet stonden. Marchionne zegt dat dit absoluut noodzakelijk is om het bedrijf überhaupt de komende paar jaar zich te kunnen laten ontplooien. Er is geen alternatief en de investeringen mogen geen risico lopen.

Volgens de bonden is er weinig draagvlak voor de voorwaarden die de fabrikant stelt. Marchionne reageerde sceptisch door te stellen dat als die cijfers -van de peiling- kloppen, men dus feitelijk geen investering wil; “Als men het ook echt niet wil, dan moeten ze het zeggen want dan kunnen wij onze conclusies trekken. We hebben een groot bedrijf van 240.000 werknemers waarvan nog geen derde in Italië werkt. Het zou een buitengewoon grote teleurstelling zijn als het ooit zover moet komen.”

Met deze woorden houdt de CEO dus duidelijk voet bij stuk en ligt de verantwoordelijkheid nu helemaal bij de tegenpartij. Hoe dit zal aflopen en hoe snel het zal gaan, weten we waarschijnlijk begin 2011 pas. Het is in ieder geval duidelijk dat de toekomst van Fabbrica Italia staat of valt  met het uiteindelijke akkoord rond Mirafiori.

2 gedachten over “Marchionne wil het grondig aanpakkken en vraagt om een nieuw contract

  • 10 december 2010 om 23:15
    Permalink

    stupidi.. 😛 maar je hebt wel gelijk al betwijfel ik netals Marchionne het feit dat er veel mensen zouden zijn die niet voor hervorming zijn..kortom die niet in de toekomst kijken. Ik denk dat de realiteit zoals altijd te maken heeft met te veel macht bij te veel partijen. Van oudsher een Italiaanse probleem. Een soort democratische dictatuur die over de hoofden van de mensen heen gaat. Iets wat je ziet van Brussel tot Athene en waarvan ik hoop dat het Den Haag nooit zal gaan beheersen. Vast niet.. want we polderen toch wel met en zonder Geert zolang de centjes maar goed beheerd worden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.