Nieuwe Lancia sedan krijgt zelfde platform als Fiat Viaggio

In een interview met een Amerikaanse bron heeft Sergio Marchionne meer laten doorschemeren over de nabije toekomst van Chrysler en dus dat van Lancia. Hij geeft allereerst meer inzage in een veelbesproken Amerikaans onderwerp, namelijk de toekomst van de MPV’s, of Minivans zoals men dat in de VS noemt. Het schijnt dat Dodge de meer klassieke variant (lees hoekige) mag gaan bouwen voortaan, zoals we dat nu ook zien in de vorm van de Lancia Voyager. Dat wordt de opvolger van de Grand Caravan, een auto die in Amerika erg veel wordt verkocht. Marchionne heeft wat dit onderwerp betreft, dus een duidelijk signaal ontvangen van zijn dealers.

De opvolger van de Voyager zal zich onderscheiden door een uniek ruimteconcept, dat zich meer laat vergelijken met bijvoorbeeld de Mercedes R-Klasse. Onder de kap van dit nieuwe model liggen 4 en 6 cilinder motoren en deze MPV-achtige krijgt voor- en vierwielaandrijving.

Het meest interessante gegeven, is echter de melding die de CEO doet over de opvolger van de Chrysler 200/Lancia Lybra. Dit model wordt een voorwielaangedreven luxe sedan op CUSW platform met een lengte van bijna 4,7 m. Van dit model, dat vermoedelijk Flavia zal heten, zullen behalve een klassieke sedan, ook een coupé en Cabriolet verschijnen. De melding over een tweedeurs versie ligt overigens in lijn met het feit dat Lancia een tijdje geleden de naam ‘Flavia Coupé’ heeft laten vastleggen.

In het interview was Marchionne ook erg duidelijk over de toekomst van Lancia. Lancia zal namelijk enkel voortbestaan op basis van datgene wat Chrysler in de pijplijn heeft. Een voordeel als het om het voortbestaan van het merk uit Turijn gaat, maar een nadeel voor wie nog altijd hoopt op iets bijzonders, speciaal voor dit mooie merk met rijke historie. Het wil overigens ook zeggen dat de introductie’s van nieuwe Lancia-modellen afhangt van de besluitvorming in Detroit. Een opvolger van de Delta komt dus alleen, indien de plannen met dit model buiten de EU ook op schema liggen. Een opvolger van de Ypsilon lijkt daarmee af te hangen van de successen die in Italië en de rest van Europa worden behaald de komende jaren.

3 gedachten over “Nieuwe Lancia sedan krijgt zelfde platform als Fiat Viaggio

 • 24 mei 2012 om 13:21
  Permalink

  Goed voor Lnacia om een model te krijgen in de klasse waar het lang erg sterk in is geweest: prisma, dedra, lybra. Van de omgelabelde huidige 200 is voor Lancia niet veel te verwachten denk ik

  Beantwoorden
 • 24 mei 2012 om 13:33
  Permalink

  Zo, dat is nogal wat. Met die opmerking over de toekomst van Lancia is het lot dus bezegeld…Als de Yp en de Delta vervangen worden is het dus over met het merk Lancia, buiten een doos met badges.

  Beantwoorden
 • 24 mei 2012 om 15:50
  Permalink

  Nou goed, in principe is het allang over met Lancia. Dit bevestigd het alleen maar. Ook het feit dat er geen opvolger voor de succesvolle Musa komt was al een teken aan de wand. Alle hoop is nu gevestigd op Alfa, voor wat betreft een sterk (luxe/sportief) Italiaans merk. Lancia is inmiddels al een Europese tak van een Amerikaans merk.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.