Stakingen in Mirafiori fabriek vanwege vastgelopen onderhandelingen

Het zijn er ongeveer duizend, de werknemers van Mirafiori die als leden van de beruchte FIOM vandaag zijn gaan staken als reactie op de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuw plan.

Vorige week begon men in Turijn tevergeefs vol goede moed aan een tweede belangrijke hoofdstuk van ‘Fabbrica Italia’. De productie (voor zo ver op gang) viel deels stil ondanks dat een groot deel gewoon aan het werk bleef. Het betrof namelijk precies de afdeling die verantwoordelijk is voor de carrosseriebouw. Volgens FIOM voorman Federico Bellono betrof het een gerechtvaardigde reactie op de zeer slechte voorwaarden waaronder het management het plan momenteel wil voortzetten. Men is voor een investeringsplan maar fel tegen een kopie van het plan voor Pomigliano. Bovendien werd deze dag aangegrepen om iedere werknemer volledig in te lichten over de eigenlijke inhoud van de voornemens van het management.

Vanmorgen begon de eerste nieuwe dag sinds het gedwongen verlof en was er nog zeker geen sprake van een sterk ontregelde gang van zaken. Velen gingen zelfs niet in op het verzoek. Pas in de loop van de week zullen alle 5500 werknemers van de getroffen afdeling weer aan het werk zijn. Volgens de vakbond ziet men uit naar de hervatting van de onderhandeling. Niet zij maar de onderneming heeft het overleg onderbroken. “We willen een hervatting vanuit een totaal nieuw startpunt en met een schone lei”, aldus Bellono. Hij voegde daaraan toe dat de enige oplossing voor onderhandeling een juiste balans zal zijn tussen de rechten van de werknemer en de behoeften van de ondernemer. Een hervatting moet volgens Bellono niet te lang op zich laten wachten nu.

Overigens waren de andere bonden het absoluut niet eens met de staking vanuit de FIOM (onderdeel voor staalarbeiders van de CGIL) vandaag, waardoor de eenheid van vrijdag. De staking was daarom ook zeer eenzijdig te noemen. Sommigen noemden het hoogst onverantwoord nu de toekomst van alle fabrieken zo duidelijk op het spel staat.

3 gedachten over “Stakingen in Mirafiori fabriek vanwege vastgelopen onderhandelingen

 • 7 december 2010 om 07:14
  Permalink

  Hoe dom kun je zijn….Misschien is dit wel het laatste zetje dat Lingotto nodig heeft om de productie die voor Mirafiori gepland stond, naar het buitenland te verhuizen.

  Beantwoorden
 • 7 december 2010 om 07:58
  Permalink

  Ja, ben het eens met Marcos. Ik verwacht ook iedere moment een aankondiging dat een bepaald model dat gepland was voor Mirafiori verplaatst zal worden naar een fabriek in het buitenland. Met zit nu eenmaal met deadlines voor de productieplanning.

  Beantwoorden
 • 7 december 2010 om 10:17
  Permalink

  Ik heb nog geen Italiaanse variant van “eieren voor je geld kiezen” kunnen vinden. Ik zag dat Marchionne vanuit de VS al heeft geroepen dat er meerdere B-plannen zijn. Ik denk zomaar dat die allemaal in het buitenland liggen. Dus als de FIOM zo lekker dwars blijft liggen, hebben ze gewoon 5500 extra werkelozen op hun geweten. Wat een muppets.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.